(?)

De schijf van 5

De schijf van vijf (ook wel de voedingsschijf van vijf genoemd) is een model dat in 1953 ontwikkeld is door het voorlichtingsbureau voor de voeding (nu Voedingscentrum). Het dient als hulpmiddel dat ons in staat brengt in een oogopslag te kunnen zien wat we het best kunnen eten. Ook andere landen hebben een dergelijk model, zoals de ‘healthy food pyramid’ in de Verenigde Staten.
De Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten.

De 5 vakken laten zien met wat voor soort producten je je lichaam gezond kunt houden. Kies liefst elke dag producten uit alle vakken en varieer zo veel mogelijk. De aanbevolen hoeveelheden geven je een beeld van hoeveel je ongeveer uit de vakken zou moeten eten. Deze link kun je openen De vijf vakken

De 5 regels geven aan waar je extra op moet letten bij het kopen, koken en bewaren van je eten. Deze link kun je openen De vijf regels

Gezond eten levert de voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf, is hierbij een goed uitgangspunt.
Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/schijf.aspx
 
Klik op de volgende link en maak de opdracht, kijk wat per dag wordt aanbevolen wat je mag eten.
Stuur het antwoord door naar h.rutten@roc-nijmegen.nl dit wordt opgeslagen in je dossier van Trajectplanner.
 
Met het bijgevoegde filmpje krijg je duidelijk uitgelegd wat de schijf van vijf betekent.

Hieronder ziet u de (onofficiële) Schijf van Vijf afgebeeld:

de schijf van vijf 6

 


De schijf van vijf tot een compleet advies voor een volwaardige en adequate voeding.

 Bekijk ook de verzameling afbeeldingen Schijf van Vijf of een leuk Schijf van Vijf filmpje.